Domardag 26 augusti 2017

 

Det blev en bra uppslutning av domare när det var dags att döma efter de nya reglerna i den södra delen av klubbens område.

Två rävhundar (Schiller och Hamilton) och en harhund (Luzerner) släpptes i tidig gryning. Under natten hade det varit dimma som lättade efterhand och lämnade lite dagg efter sig. Vilket gjorde att i den lägre terrängen och på gräsvallarna var det tydligen bra drevförhållanden. Tanken var att hundarna skulle släppas så tätt så att domarna skulle kunna höra alla tre på en gång.

Önsketänkande.  Men så blev det!

Redan efter en kvart var det en räv och två harar på benen. Räven möte husse uppe i skogen och blev förskräckt och drog rakt ut och gick i gryt. Hamiltonen fick ta hand om en hare en stund, hade nog hellre velat ha en räv framför sig. Hare nr två gick runt i upptagsområdet till att börja med innan han bestämde sig för att byta terräng och drog ut mot en väg, där hunden fick kopplas.

Om diskussionen var livlig under dreven så var det inget då domare och hundägare träffades efteråt runt brasan och korven. Men meningsutbytet var med glimten i ögat.

Under momentet Skall: (viktas med x 2) Hörbarheten är viktigast var alla överens om. Om inte skallet är flertonigt med klang i men ändå bra hörbarhet, kan poängen bli låg. Det var många som upplevt entoniga skall med en enorm hörbarhet.

Likaså punkten Lydnad: var det livlig diskussion runt, att detta inte skulle vara arvbart var det inte många som höll med om. Det handlar om att hunden är mottaglig för lydnad och dressyr och detta är väl arvbart om något. Att kunna kalla in hunden på drev värdesätts inte alls (poängmässigt) detta var obegripligt då man i samma stund pratar om att jakten skall vara estetisk och miljövänlig, så att vi kan försvara oss mot de som vill ha bort löshundsjakten.    (Enligt de nya jaktprovs-reglerna skall inte lydnad värderas i Eg-poäng).                           

Det var nog bra att de som har tagit fram de nya reglerna inte var på plats.   ”Det var bättre för”

Vid avslutningen gled en av klubbens yngre medlemmar (tillika dagens fotograf) in med en nyskjuten räv, där hans unga finnstövare hade gjort en prestation utöver det vanliga.

Lasse

 

Våra sponsorer

Viktiga Datum

2023

8 Jan.
Styrelsemöte.

20-21 Jan.
BD-Räven  Ökl/Ekl, KM, sista anmälningsdag, 202-01-08 via B-D Stkls hemsida. Max antal 8st vid mån av plats även ÖKl.  Kollegie, även rörliga prov.

29 Jan.
Kollegie.

11-12 Feb.
Vinterprovet. Ekl RR-krav KM och DM uttagning 2023. Sista anmälningsdag 31 Jan. Anmälan via B-D Stks hemsida. Kollegie  rörliga prov.

2 Mars.
Kollegie.

12 Mars.
Styrelsemöte.

2 April.
Årsmöte. Plats Tavlan Dals-Ed kl: 16:00

Maj.

Utställningen är lördagen den 20 maj.

Hultevi Idrottsplats, Håbol, Ed.

Sista anmälningsdag  torsdagen den 11 maj.

Domare  :  Gunnar Furvik

11 Juni. Genomgång Nya Jaktprovsregkerna. Plats Ulkeröds Gård. 08:00-16:00. Frukost och Lunch ingår.